Следвайте Гласове в ТелеграмНа Шипка президентът зае патриотично-популярна поза и предупреди

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНа Шипка президентът зае патриотично-популярна поза и предупреди
Коментари Харесай

Димитър Ганев: ПП-ДБ направиха подарък на Радев с 3 март, той гледа към 1 млн. свободни гласа

Следвайте " Гласове " в Телеграм

На Шипка президентът зае патриотично-популярна поза и предизвести сглобката: Може да скоча, в случай че прекалите. Това разяснява политологът от Изследователски център " Тренд " Димитър Ганев пред " 24 часа ".

Още акценти:

Да си спомним, че АБВ бе основана като придвижване, до момента в който Първанов бе още президент;

Следващият епизод на спора на ръководещото болшинство с президента ще е при измененията в спецслужбите и в конституцията;

След локалните избори ГЕРБ може да изиска нов кабинет с това болшинство още преди ротацията;

Поредица от убийства и престъпни произшествия сътвори неприятен подтекст за интернационалната ни известност, допускам, че това е прочетено в  кабинетите на министър председателите на Австрия и Нидерландия.

- Поредната замяна на словесни офанзиви сред президента Румен Радев и ръководещата сглобка се състоя след убийството на Алексей Петров и поради концепциите за промяна на националния празник. Как разчитате думите на Румен Радев за национално придвижване, което няма да допусне 3 март да бъде премахнат?

- Ние в действителност сме виждали президента в тази роля по време на третия кабинет на Борисов. Тогава Радев имаше персонален конфликт с Борисов и съумя да си построи облик на съществена опция на ръководството на ГЕРБ. Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия не бяха възприемани като партията, която при избори ще бие ГЕРБ и ще вземе властта. Радев съумя да се яви като патрона на лагера на смяната, тъй като бе най-легитимният състезател в това поле.

Но разделянето статукво - смяна завърши през юни, когато статуквото и смяната направиха сглобката на общо ръководство. Това бе допустимо да се случи, тъй като в страната се появи ново разделяне по линия на евроатлантизма. Сега става същото като в първия мандат на Радев - той желае да е в ролята на съществена опция на ръководещите. Защото парламентарно показаната съпротива в лицето на “Възраждане ” и Българска социалистическа партия не се възприема от българите като действителна опция на това ръководство. Българинът не е краен човек и няма да схване изцяло “Възраждане ”, която подлага под подозрение базисни консенсуси като Европейски Съюз и НАТО.

В конфликта си с кабинета “Денков ” Румен Радев ще натрупа политически капитал и ще пробва да се намества в същата роля, в която бе по време на третия кабинет на Борисов - на алтернативата, която в очите на хората е действителна.

- Всъщност какво разгласи Радев - очевидно не партия?

- Мисля, че никаква партия не е оповестил. Най-общо има два сюжета. Първият - Радев изкарва мандата до януари 2027 година и тогава учредява някаква партия. Да приказваме какво може да стане тогава, е несериозно. Вторият сюжет: Радев прави нова групировка и оставя Илияна Йотова да довърши мандата. За мен това е по-малко евентуалният сюжет.

Това придвижване, което разгласи обаче, е политическа поръчка: Аз няма просто по този начин да заставам, на терена съм и мога да скоча, в случай че прекалите. Ако си спомняте прочее, групировката АБВ бе основана по време на втория мандат на Георги Първанов. И то отново като придвижване. Радев не може да направи партия, до момента в който е в президентството, тъй като постът му на държавен глава не разрешава това. Вече и не става с: еди-кой си прави партия, а той мълчешком я поддържа. Веднъж стана с “Продължаваме смяната ”, само че опитът на Радев беше повече от горчив. После Стефан Янев се опита да се легитимира през президента, само че не се получи. Затова за Радев оттук насетне има единствено един вид – той персонално отпред. Всичко друго ще катастрофира.

- Когато Радев споделя: 3 март е алената линия на нашето самообладание и приказва за “властова булимия ” на ръководещите, какво ще предприеме наесен, когато Народното събрание стартира да разисква конституционна смяна, която включва промяна на националния празник 3 март?

- Ще чуем още рецензии на Радев по тези тематики. Това със промяната на националния празник бе подарък, който ПП-ДБ направиха на Радев. Критиките против тях са, че са демократични глобалисти, че неглижират националното, историята, традицията и се водят се по непознати ползи. С концепцията да сменят 3 март като народен празник вършат тези рецензии по-легитимни и Радев несъмнено, се възползва.

Така той заема комфортната национално насочена, патриотична, умерено консервативна, известна роля.

Има един риск за президента обаче. В разделянето “статукво - смяна ” ролята на Радев бе безпроблемна. Сега е по-трудна, тъй като в новото разделяне по линия на евроатлантизма предизвикването пред Радев е да не го пакетират в един тим с “Възраждане ”. Това е рисково за него, тъй като по този начин би се маргинализирал, навлизайки в по-крайното политическо поле на Костадинов. В предходното разделяне “статукво - смяна ” той просто събираше съдружници към себе си, а в този момент би трябвало да вкарва и отдалеченост, тъй като, в случай че съперниците му го пакетират с “Възраждане ”, това би лимитирало мощно полето му на деяние и поддръжка.

- Кабинетът към този момент разгласи, че ще смени глания секретар на Министерство на вътрешните работи, приказва се и за промяна на други шефове на спецслужби. А за конституционните промени концепциите са за ограничение на функционалностите на служебното държавно управление и на ролята на президента при съставянето му...

- Това е конфликт с президента, който ще е в идващите няколко месеца, а може би даже и седмици...

- Това, което чухме от Шипка, евентуално е отговорът на Радев?

- Това е началото на отговорите на Радев. Пак споделям - няма изненада, това е същото, което той правеше при третия кабинет на Борисов. Той по този начин желае да натрупа политически капитал. Вижте по какъв начин наподобява той - в този момент разчита на поддръжката от лявото поле, което поради разочарованието си от управлението на Българска социалистическа партия не излиза да гласоподава, само че има и едно доста огромно поле отвън твърдите ядра на партиите, което в последните три избора не излиза да гласоподава. Средната изборна интензивност в България от 1990 г насам е към 3,5 млн. души. На последните избори излязоха 2,7 млн. души. Това значи, че близо 1 млн. души не се припознават в никоя от партиите. А няма подозрение, излезе и социология на сътрудници, че болшинството от българите са на позициите на Радев и за 3 март, и за войната в Украйна. В този смисъл Радев дава поръчка за това поле. За него ще играе.

- Таргетира тези 1 милион гласоподаватели?

- Да - хора, които не виждат своето посланичество. Не споделям, че ще успее да го вземе, тъй като не се знае по кое време и по какъв начин ще направи партия.

- В същото време доближават локалните избори, те имат ли капацитет да разклатят ръководещата сглобка?

- Местните избори няма да доведат до кой знае какво разтърсване. Нека подчертая - не съм сигурен в стабилността на този кабинет, само че съм сигурен в стабилността на това болшинство. Това, което могат да създадат локалните избори, не е да съборят държавното управление поради някакъв спор сред ПП-ДБ и ГЕРБ. Но могат да трансформират салдото в връзките сред двете политически сили. В момента в изпълнителната власт е ПП-ДБ, а локалните избори, по всичко проличава, ще покажат водач на терена в лицето на ГЕРБ. Ако държавното управление не успее да реализира някакви краткосрочни триумфи в идващите 2-3 месеца и в случай че доверието към него падне на сериозно ниски равнища, тогава ГЕРБ ще е в добра позиция още преди приключването на 9-ия месец, когато би трябвало да стане ротацията, да сложи въпроса за нов кабинет в границите на това болшинство. Мнозинството и в Народното събрание, и измежду българите не желае избори, а войната в Украйна не допуска промяна на парламентарното евро-атлантическо болшинство. Засега се счита, че новият кабинет ще е при започване на март, когато изтича 9-ият месец от кабинета “Денков ”. Но в случай че до локалните избори съществено падне поддръжката към държавното управление, може да имаме ново в границите на това болшинство още преди ротацията. Самите партии ще усетят при тази обстановка, че губят прекалено много, в случай че се чака ротацията през март.

- Казахте, че ГЕРБ ще е водач на локалните избори. Така ли се обрисува картината?

- Казвам, че ГЕРБ ще е водач на локалните избори, тъй като на ПП-ДБ ще е доста мъчно да създадат сериозен пробив, а даже и да създадат, ще е на 2-3 места. Причината е както поради сглобката с ГЕРБ, по този начин и поради ерозията на поддръжката от това, че са на власт, а и поради това, че за година и половина тази групировка не си направи постоянни структури по места. А локални избори се печелят с локални структури.

- Какви може да са политическите последици от убийството на Алексей Петров?

- Вижте в какъв подтекст попада това ликвидиране: в границите на 4 месеца - ликвидиране на Красимир Каменов-Къро, опит за атентат против основния прокурор, Ангел Христов, който се търси, се оказва умрял в болница в Дупница. Създава се непоносим подтекст в доста значим миг за страната ни, когато би трябвало да се направи значима стъпка - влизането в Шенген. И макар че Европейската комисия споделя - тези неща не трябва да се обвързват с Шенген, нямайте подозрение, че в кабинетите на министър председателите на Австрия и Нидерландия тази поредност е прочетена и може да бъде употребено като мотив. Няма подозрение, че тази поредност въздейства отрицателно на интернационалната известност на страната.

Във вътрешнополитически проект убийството на Алексей Петров, наподобява, ще даде мотив на болшинството да направи промени в ДАНС и Държавна организация за разузнаване, тъй като това са хора, назначени още през май-юни 2021 година от първия длъжностен кабинет на Стефан Янев. За това загатна Кирил Петков в първото си изявление след убийството. Но това ще е още един епизод от спора с Радев.

Инфо: " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР